Βουλή: Υπερψηφίστηκε και σε β’ ανάγνωση το νομοσχέδιο παράτασης για τα «κόκκινα δάνεια»

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε και στη δεύτερη ανάγνωσή του, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προβλέπει 18μηνη παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» για τα «κόκκινα δάνεια» και τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκές οδηγίες, τάχθηκαν μόνον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους κυρίως στην προστασία των κοινωνικά ευάλωτων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας τους, καθώς και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αφήνει τη συντριπτική τους πλειονότητα εκτός του προγράμματος «Ηρακλής 2», ενώ, αντίθετα, ενισχύει τις τράπεζες και τους μεγάλους δανειολήπτες σε βάρος των φορολογουμένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις αιτιάσεις αυτές απέρριψε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαβός, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση απουσία σοβαρών, ρεαλιστικών και κοστολογημένων προτάσεων.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή ημέρα», καθώς -όπως είπε- «εγκρίνεται το σχέδιο που υπέβαλε έγκαιρα και αποφασιστικά η κυβέρνηση της ΝΔ, για να διασφαλίσει μια πραγματική ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα, με την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της επέκτασης του σχεδίου «Ηρακλής», τονίζοντας ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία του προγράμματος, ως μία από τις τρεις θεμελιακές συνθήκες για να μπορέσει η Ελλάδα να κάνει όχι απλά ένα βήμα στην ανάπτυξη, αλλά ένα άλμα δεκαετίας».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search